Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miley (egy gyűrűvel jelképezve) 12 évesen szűzességi fogadalmat tett a házasságig.

Miley Cyrus, Demi Lovato, a Jonas Brothers teljes legénysége, Selena Gomez… mi a közös bennük? Mindannyian szerepeltek már a Bravo címlapján? Hideg! Ők tartják el a Disney-céget? Langyos! Csak a házasság után hajlandóak testnedvcserére? Bingó! A felsorolt sztárokon kívül még több millió amerikai tini választotta a házasság előtti szüzesség szent fogadalmát, a tisztaság gyűrűt. Miről is van szó?

Amerikai találmány: „egy gyűrű mindenek felett”

A Jonas-családban tabu a házasságon kívüli szex

A tisztaság gyűrű igazi amerikai találmány, mint a farmernadrág vagy a kóla; az 1990-es évek közepén terjedt el a keresztény egyházak ifjúsági csoportjainak körében. A szimbólum lényege, hogy viselője még kiskamasz korában elhatározza, hogy a házasságig megőrzi szüzességét, és a gyűrűsujjon viselt meseszép aranykarikát már csak a jegygyűrű válthatja fel. A gyűrűt kérheti maga a tini is – mint Miley Cyrus tette 12 éves korában – vagy megkaphatja édesapjától is ajándékként. A Jonas-testvérek például anyukájuktól kapták a gyűrűt, ahogy a neon is írt róla, Denise Jonas ma is fél, hogy a fiúk nem tudják tartani Isten és a család felé tett szent fogadalmukat. (Persze nyilván ez az a csecsebecse, amiért egyik gyerkőcnek sem kell órákig hisztiznie, elvégre melyik apuka ne féltené kislánya erényét vagy kisfia szabadságát?)

A gyűrűceremónia a család ünnepe

A templomi gyűrű-ceremóniát általában egy óriási party kíséri, amit az egyházközösség és a család szervez, és hangulatában főként az elsőáldozás vagy a bérmálkozás utáni fogadást idézi. Ott az egész család és a barátok, és mindenki ajándékokkal halmozza el az ünnepeltet. A legszorosabb kapcsolat ezen a napon az apa és lánya, valamint az anya és fia között jön létre: sokat beszélgetnek, kölcsönösen megajándékozzák egymást. A gyűrű pedig viselője innentől ugyan kedvére randizhat és ismerkedhet, a fullextrás szex azonban tabu.

A hagyományt sokan támadják

A tisztaság gyűrű ugyan szép vallási hagyományokat követ, a huszonegyedik századi kontextusban azonban több kárt okozhat, mint hasznot - a szexuálpszichológusok, szexológusok és fiatalok problémáit kutató szakemberek legalábbis így vélekednek a régi-új szokásról. „A nők szexualitása nem adott, csak gyakorlással, próbálkozással és tapasztalattal válik valakiből orgazmusképes, szexuálisan kiegyensúlyozott nő. Ha valaki nem bontogathatja a szárnyait lelkifurdalás nélkül, soha nem lehet boldog” - állítják a szexológusok.

(Miley Cyrus állítja, hogy önálló döntése volt a gyűrű: 12 évesen?)

„Az a gond, hogy ez a főként szülők és papok által forszírozott szokás csak a felszínen kezeli a problémát: megpróbálja elnyomni a fiatalok természetes szexuális kíváncsiságát és vágyait, bűntudatot kelt bennük olyan dolgok miatt, amiknek természetesnek kellene lenniük” - mondta Eve Ensler, feminista író. „Ha szerződést írsz alá az apád és az anyád, meg az egyház előtt, a szexualitásodat tulajdonképpen elveszik tőled, és nem kapod vissza egészen addig, amíg újabb szerződést nem írsz alá: ez meggondolatlan, nem kívánt házasságokhoz vezet, a végén pedig úgy érzed, a családod és Jézus fontosabb az egész képletben, mint a te boldogságod” - tette hozzá a tisztasággyűrű-hagyománya ellen intézett kirohanásainak egyike során.